“Per què hauria de ser indiscret si el meu silenci no li causarà patiment, i possiblement el protegeixi? Per a què mostrar-li a qui dorm un núvol de tempesta planant sobre el seu cap? … N’hi ha prou que l’allunyi de tu en silenci, que quan despertis el cel estigui serè. “- El marquès de Posa, Don Carlos, Schiller, Acte IV, Escena 6

Si existeix una òpera que desafia els límits a tots els nivells, ja siguin dramàtics o dramatúrgics, és sense dubtes Don Carlos de Verdi, obra d’un compositor italià creat en francès, on el clima de guerra amb Espanya i la melancolia de Els éssers humans atrauen la nostra atenció sobre el destí de Flandes.

La política, la religió, la història i el psicoanàlisi s’intercalen aquí, intensificant cada vegada més els temors i tabú entre els protagonistes. Krzysztof Warlikowski nua una tragèdia perseguida pels fantasmes, col·locant-lo íntim en el cor d’un fresc imaginari més veritable que la pròpia història. Junto con Philippe Jordan, revela al públic la primera versió d’aquesta gran òpera de cinc actes: la versió modificada pel propi Verdi per a la primera representació de la obra en 1867. Repetint aquesta versió històrica, l’Òpera de París programarà la versió en cinc Actes i en italià de Don Carlos en 2019.